Pages

Subscribe:

Followers

21 September 2011

PREVIEW : Izzat Mahadi - Garisan Mu



Lagu/Lirik/Muzik: Hafiz Hamidun

Artis: Izzat Mahadi


Berkali-kali cuba ku hampiri
Garisan penamat usaha
Merentang di depan mata

Bertali arus langkahku tak terus
Garisan ku 
rasakan halus
Tak bisa ku tembus

Pemisahnya cuma aku
Dan doa pada diri Mu
Antara putus asa sia-sia
Atau terus mara membara

Oh

Ya Rabbi Ya
Bantulah hambaMu
Ya Rabbi Ya
Luruskan hatiku
Ya Rabbi Ya
Kupinta hidayahMu
Meneruskan sisa usiaku

Ya Rabbi Ya
Hanya kepadaMu
Ya Rabbi Ya
Tempatku mengadu
Ya Rabbi Ya
Kupinta rahmatMu
Melimpahi (kehidupanku)

Hidup dan matiku
Semua hanyalah untukMu
Allah Tuhanku yang Satu




16 September 2011

17 Ogos 2011 - 16 September 2011 ( 17 Ramadhan -18 Syawal 1432h)

Assalamua'laikum...
Baba n Ummi yg sgt2 penyayang....
Pejam celik..pejam celik... Hari ini sudah genap sebulan baba pergi. Pergi menemui Sang Pencipta. Pantasnya masa berlalu... Sedih, pilu, menyelubungi diri. Tiada panggilan telefon.. Tiada gelak tawa. Tiada kata nasihat. yang tinggal, hanya memori bersama. semoga baba aman dan tenang di sana. Alfatihah...

Di rumah, terasa seperti baba hanya pergi bekerja seperti biasa. Seminggu sekali pulang. Itu pun hanya pada hujung minggu. Hari-hari lain, selepas waktu kerja, baba balik ke rumah nenek di Clementi. Walau baba stay di rumah nenek, setiap hari baba akan call ummi, tanya keadaan di rumah. Lagu I'll Be Back , nyanyian band korea 2PM menjadi nada dering handphone ummi. If anak-anak tiada di rumah, baba akan call setiap seorang, tanya kami di mana. akan ditanya soalan, ada di mana, dengan siapa, pukul berapa nak balik.. pesannya, jangan balik lewat.
Bila baba cuti, petang2 baba da tunggu anak2nya kat depan pintu pagar rumah sambil pegang handset.. if lewat 1minit dari waktu biasa sampai rumah, confirm baba call tanya kat mana.... tapi sekarang... tiada siapa yang akan buat macam tu lagi. Baba, i mish u so much!  +_• ....

Aku tahu aku mesti redha dengan apa yang dah terjadi. Tapi terkadang aku tak mampu. Tak berdaya. Aku masih perlukan kehadiran seorang ayah. Masih belum puas bermanja dengan baba. Masih banyak lagi yang belum dikongsikan dan dilakukan bersama. Tapi perancangan Allah lebih sempurna. AL- FATiHAH....
Baba with si puteri bongsu


Devotees dan AIM 18!

Salam...



Hmm.. Anugerah Industri Muzik kembali lgi! dan ALHAMDULILLAH, group nasyid favorite saya, Devotees telah tercalon dalam 1 kategori Lagu Nasyid Terbaik iaitu lagu Hadirnya Cahaya S.A.W yang dimuatkan dalam album Berjalan Tanpa Henti. Lagu tersebut merupakan ciptaan sepenuhnya oleh Abd Halim Ahmad a.k.a Halim Ahmad @ HA ( suka panggil dia HA .. hehe) termasuklah dari susunan muzik. Tahniah HA dan DEVOTEES! :) 
HALiM Devotees a.k.a HALiM AHMAD (HA)
GAMBAR HA : http://abdhalim-ahmad.blogspot.com/2011/09/pc-anugerah-industri-muzik-aim-18.html
Ok.. ni senarai artis-artis nasyid yang tercalon dalam top 5 AiM 18 mengikut kategori : 



Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik Dalam Lagu
  1. Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila Amzah – Beribu Sesalan
  2. A.P.I. – Pelita
  3. Caipifruta – Menceceh Bujang Lapok
  4. Dayang Nurfaizah & Marcell – Sayang
  5. Inteam – Salamun Salam II 
Kulit Album Terbaik
  1. Kasi Gegar Entertainment – Urusan Aizat Amdan (Aizat Amdan)
  2. Aidi Idham  – Lonely Soldier Boy (Hujan)
  3. Subky Haji Bebit & Hafiz Mohtar – Bumi Akhir Usia (Mirwana)
  4. Martojaks – Cherry Blossom Love (Pop Shuvit)
  5. Zel Atif – Decorate (Yuna)
Lagu Pop Etnik Terbaik
  1. Adibah Noor – Joget Tak Senang Hati
  2. Amirah Ali – Katakanlah
  3. Castury feat Ayati Tasrip – Santun Berpesan
  4. Mawi & Akhil Hayy – HambaMu
  5. Zalee Redang – Falsafah Laksamana
Lagu Nasyid Terbaik
  1. Devotees – Hadirnya Cahaya S.A.W.
  2. Nazrey Johani – Permata Hati
  3. Nora feat VOU – Pedoman
  4. Inteam, Rabbani, Saujana & Nowseeheart – Bebas Palestin
  5. Saujana – Pahlawan Gaza
Lagu Bahasa Melayu Terbaik Oleh Artis Luar Negara
  1. Insha Allah – Maher Zain
  2. Indahnya Cinta – Nidji
  3. Sahabat Selamanya – Padi
  4. Ku Menunggu – Rossa
  5. Bunga Mimpi – Sandhy Sondoro

HAFIZ HAMIDUN KE MANCHESTER

Salam...
Hafiz Hamidun
Buat pertama kalinya, penyanyi dan komposer muda yang saya kagumi, Hafiz Hamidun akan menjejakkan kaki ke Manchester, England . Saat entry ini ditulis, Hafiz Hamidun telah pun berada di dalam perut kapal terbang! :)
  
photo from twitter HH http://instagr.am/p/NIV-r/
Hafiz Hamidun ke sana di atas jemputan Mister Potato & Mamee Double Decker. Beberapa program menarik telah diaturkan sepanjang beliau berada di sana nanti. Selain itu, beliau turut memanfaatkan peluang untuk meneroka pasaran muzik di sana, dan sebagai persediaan untuk UK Tour beliau yang dijadualkan pada 2012 nanti. Untuk mengetahui perkembangan terkini Hafiz Hamidun sepanjang berada di Manchester, follow beliau di 
FACEBOOK PAGE HAFIZ HAMIDUN dan TWITTER HAFIZ HAMIDUN . #tag di twitter - #HHtoManchester . 

11 September 2011

Demi Hari Esok

Izinkan aku meminta
Izinkan aku mendamba
Yang ada cuma harapan
Yang tinggal cuma impian

Demi hari esok
Ku perlu cintaMu
Untukku teruskan

Demi hari esok
Ku perlu kasihMu
Untukku buktikan

Apapun yang ku terima
Apapun yang dikurnia
Langkahku terus ke depan
Mengejar kebahagiaan

Demi hari esok
Ku perlu rinduMu
Untukku sembahkan

Demi hari esok
Ku perlu sayangMu
Untukku sematkan

PadaMu ku meminta
PadaMu ku mendamba

::::::: by Access
komposer : Hafiz Hamidun (Arteffects Sdn Bhd)

01 September 2011

Cerita Hari Raya......

Assalamua'laikum...

Aidilfitri kali ini, tidak semeriah dulu. Sebelum ini, bila tiba 1 Syawal, kami sekeluarga akan mula ziarah kaum keluarga. Tapi tidak kali ni. 1 & 2 Syawal 1432H, kami hanya di rumah sahaja. Menanti kedatangan keluarga dan saudara mara yang lain.

Dan hari ini.. 3 Syawal... baru berkesempatan untuk keluar beraya. Itu pun, hanya ke rumah nenek dan rumah abang di Singapura. Hanya dua buah rumah. Sepanjang perjalanan, kenangan bersama almarhum ayahanda bermain di ruang mata. Nak ke Singapore sendirian, aku masih tidak arif lagi tentang jalan di sana. Kalau pergi ke sana, baba lah yang menjadi GPS kami sekeluarga. Penunjuk arah yang sangat setia. Tapi kini, tiada lagi. Tiada lagi GPS ku. Now, main redah je!

Tepat jam 6.30 petang, aku tiba di rumah nenek. Disambut oleh adik bongsu baba, Uncle Anwar. Nenek pula, sudah tidak berdaya lagi. Hanya terbaring di atas katil. Saat kaki melangkah masuk ke dalam rumah, air mata ummi gugur. Begitu juga denganku. Terngiang-ngiang lagi suara baba. Sedang bergurau dengan kami adik beradik. Bagaimana cara baba duduk, baring dan makan. Segalanya terbayang di ruang mata. Ya Allah.. aku redha. aku pasrah. tapi aku rindu. Rindu pada semuanya. Al Fatihah

Selepas maghrib, makcik pulang dari kerja. Berbual, berkongsi rasa. Bertukar cerita. Suasana sendu. Dan, aku menangis lagi!! Aku tak dapat menahan rasa sedih saat itu. Jam 9 malam, kami minta izin untuk ke rumah abang. Sepanjang perjalanan, aku rasa janggal bila meredah sendiri tanpa GPSku(Baba).Takut tersesat entah ke mana. Pertama kali dari rumah nenek terus ke rumah abang. Alhamdulillah. sampai juga. Kata ummi " Nor, kalau baba ada, mesti Nor dapat SD2( 2 Dollar) kan? sebab dah tahu jalan nak ke rumah abang". Ya. itu upah baba untukku setiap kali aku berjaya meredah jalan di Singapore. Terima kasih baba.

..........................................................................................