Pages

Subscribe:

Followers

30 December 2011

Lailaha Illallah Hafiz Hamidun Teaser


Nantikan muzik video rasmi Lailaha Illallah pada jam 12 tengah malam - 01 Januari 2012

21 December 2011

Doa Rabitah




YA ALLAH,
Engkau mengetahui hati-hati ini,
Telah berkumpul kerana mengasihi-Mu,
Bertemu untuk mematuhi perintah-Mu,
Bersatu memikul beban dakwah-Mu,
Hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syariat-Mu,
Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya,
Kekalkanlah kemesraan antara hati-hati ini,
Akan jalan-Nya yang sebenar,
Penuhkanlah hati ini dengan cahaya Rabbani-Mu,
Yang tak pernah padam,
Lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan Iman dan keyakinan,
Dan keindahan tawakkal kepada-Mu,
Hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma'rifat (pengetahuan sebenar) tentang-Mu,
Jika Engkau mentakdirkan mati,
Maka matikanlah pemilik hati-hati ini,
Sebagai para syuhada dalam perjuangan agama-Mu,
Engkaulah sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong,
YA ALLAH,
Perkenankanlah permintaan ini." 
Amin... 
Sahabat-sahabat, jom amalkan membaca doa rabitah. :) 

20 December 2011

Bila berbicara tentang hati

Assalamua'laikum...


Jom baca artikel ni... :)
Bila kita berbicara soal hati, hati itu ada pelbagai rasa yang mana kadang-kala sukar untuk ditafsirkan dan sukar untuk dimengertikan. Manusia selalunya tertipu dengan apa yang ada dalam hati dan perasaan. Perasaan itu kadangkala akan menipu akal dan fikiran. Kadangkala kita merasakan sesuatu yang ada di depan mata kita itu adalah yang terbaik. Dan kita juga sering berprasangka apa yang kita ada itu tidak cukup dan tidak baik. Namun, hanya Allah saja yang lebih mengetahui apa yang terbaik sedangkan kita tidak. Perasaan di hati kita itu juga adakalanya membuat kita kebingungan, kegelisahan, kerisauan, kegusaran dan sebagainya yang membuatkan kita resah dan tidak senang duduk. Sehinggakan kita terduduk menangis memikirkan kegundahan perasaan yang wujud itu.


Hati dan perasaan memang ada dalam setiap diri manusia. Cuma yang membezakan ialah bagaimana kita semua menjaga hati itu supaya ia selari dengan akal dan fikiran kita. Jika terlalu mengikut perasaan dan kata hati, kita juga bisa mati. Akal fikiran dan pertimbangan yang baik sahaja dapat memandu kita kepada satu jalan yang betul. Kadangkala kita semua ini suka berprasangka kepada orang di sekeliling. Orang yang berbuat baik dengan kita, kita akan berprasangka kononnya ada udang di sebalik batu. Ya, prasangka boleh jadi membantu hidup kita dan juga boleh membantutkan hidup kita. Kita sememangnya memerlukan prasangka tapi bukan prasangka  yang membantutkan hidup kita. Tapi, biarlah prasangka yang berpada-pada..Kita cuma perlu berhati-hati dan jangan terlalu mengikut kata hati.
Ada pendapat mengatakan wujudnya hati yang busuk, dan hati yang baik. Bagaimana hati yang busuk itu dan apa pula hati yang baik itu? Bolehkah kita sebagai hamba Allah yang lemah ini membaca apa yang terbuku di dalam hati insan ataupun individu lain? Hebat sangatkah kita meneka? Hebat sangatkah diri kita ini bila kita dengan yakin dan megahnya berkata "Aku tahu niat dia tu memang tak elok...niat dia saje nak tarik perhatian...niat dia itu...niat dia ini......niat dia memang nak mengenakan orang lain...niat dia nak menunjuk-nunjuk..." Padahal diri kita sendiri pun kadang-kadang tidak dapat mengenal pasti niat dalam hati kita.. Mulut bicara lain, tapi di selubuk hati berkata lain. Bagaimana diri kita ini boleh yakin dan sangat pasti dengan niat orang di sekeliling kita? Sedangkan sesungguh-Nya Allah jualah yang lebih mengetahui.

Oleh itu, marilah kita muhasabah diri kita sendiri.Terlalu banyak kekhilafan diri.Saya juga selalu berteka-teka dengan hati, perasaan, akal dan fikiran sendiri.Kadang-kadang kita juga menjadi bingung hanya kerana perasaan sendiri.Kita juga sering berasa tidak pasti dengan diri sendiri.Semuanya kerana diri ini sendiri.



airieyahh : sentiasalah muhasabah diri untuk meraih redha Allah.. :) 

14 December 2011

Irama Terapi di pasaran!


Assalamua'laikum.....

Album Irama Terapi - Zikir Terapi Diri Hafiz Hamidun telah pun berada di pasaran! Dapatkan yang original ye! :) 
Antara track yang terdapat di dalam album Irama Terapi ini ialah :
  • ASTAGHFIRULLAH (3:32
  • LA ILAHA ILLALLAH (3:31)
  • SUBHANALLAH (3:29)
  • TAUBATAN NASUHA (3:18)
  • HASBI RABBI (2:57)
  • LA HAWLA WA LA (4:25)
  • ALHAMDULILLAH (3:26)
  • YA ZALJALA (3:52)
  • YA LATIF (3:15)
  • ALLAH (3:35)
  • LAWKANA BAINANA (BONUS) (3:11)
Album ini dijual pada harga RM19.90. Online order? Dapatkan melalui Muslim Niaga Kedai Nasyid Online, Muslim Online Store 


Jangan lepaskan peluang anda untuk memiliki album ini. Terapi diri anda dengan alunan zikir yang pasti akan memberi ketenangan.

airieyahh : masih menanti pakcik posmen pos cd ke rumah! @-@! 

ITU INI BEGITU BEGINI

Assalamua'laikum.. Jom dengar lagu baru dari Mirwana ft Altimet. :)


ITU INI BEGITU BEGINI 

Kau membisik

Kau memanggil

Cuba mengheretku ke ruang fantasi

Bicaramu menggoda

Semua bagai indah

Hanya madah sia-sia

Racun berbisa

(Chorus) Mirwana

Itu Ini Begitu Begini

Beza persepsi di sana-sini

Cara dia dan cara mereka

Masing-masing punya citarasa

Itu Ini Begitu Begini

Gosip sensasi di sana-sini

Kisah dia cerita mereka

Tak peduli benar atau dusta

(Rap) Altimet

Aku merenung keluar tingkap

Memikirkan masa aku yang kian singkat

Merancang usaha aku yang perlu ditingkat

Terkenang masa lalu yang lebih ringkas

Pesanan ringkas di alat komunikasi

Bisik belakang lagi gosip sensasi

Dulu geli hati pernah kuminati

Yang dahulu manis kini aku rasa basi

Bila diumpankan secebis umpatan

Yang lebih penting lebih senang dilupakan

Yang gangsa digilap kita sangka emas

kaca dikejar yang berlian lekas terlepas

Nasi yag dikendung senang tercicir

Bila sibuk mengejar madu mengalir dari bibir

Yang dijual murah untuk beli sepah

Hingga tubuh kebulur rohani resah

(Repeat Chorus) Mirwana

(Rap) Altimet

Satu masa dulu kita dua sejoli

Di antara hobi bercerita di kedai kopi

Hingga pukul dua, tiga, empat, lima pagi

Malam tua tapi kita masih muda lagi

Gerak pantas mulut manis bila ada gadis

Macam baju tukar laju biar mereka menangis

Tak heran ada yang lain-lain

Kita saing bukan sukan hanya main-main

Bukan tempat untuk aku mencemuh mencaci

Tapi aku bukan lelaki itu lagi

kau ada hidup kau aku punya hal sendiri

Lihat aku punya masjid indah yang terdiri

Jauh sekali tempat aku mengadili

Tapi aku harap kau pandai membawa diri

Kalau jumpa di luar pasti bertegur sapa

Jemput ke rumah aku kalau ada masa

(Bridge) Mirwana

Helah dan dusta punca sengketa

Menghancurkan segala

Bawa sengsara dan airmata


Lagu: Akmal Mirwana

Lirik : Akmal Mirwana & Altimet

01 December 2011

IramaTerapi - Hafiz Hamidun

Assalamua'laikum readers!
Ehem! Nak inform... Ni kisah HH lagi okay! :)




Hafiz Hamidun bakal muncul dengan sebuah album baru bertajuk #IramaTerapi : Zikir Terapi Diri - Hafiz Hamidun. Album ini merupakan album ketiga beliau selepas album pertama "Hafiz Hamidun" (2007) dan album kedua "Syukran" (2009) .. Album ini akan mula dipasarkan pada Isnin - 5 Disember 2011.
Sepanjang Disember ini, promosi album ke 3 Hafiz Hamidun akan diadakan di beberapa lokasi berikut :


3hb: Jom Heboh Bukit Jalil, 11am (Booth Lembaga Zakat Selangor), 3pm (Booth G1M - To be confirmed)


4hb: Langkawi (Lokasi TBC)


5hb: Hotel Exora Pulau Pinang


6hb: UNITEN Kajang 9pm (Sempena Forum Hidayah Milik Allah) w/ Heliza Helmi &
        Nazrey Johani


8hb: UPM Serdang, 2pm (Sempena Kempen Keamanan)


9hb: Lumut, Perak 9pm (Sempena Pelancaran Pesta Pangkor)


11hb: Kompleks PKNS Bangi 3pm (Bersama Lembaga zakat selangor)


16hb: Pantai Melawi Bachok


17hb: Pantai Melawi Bachok


17hb: KB Mall (To be confirmed)


Kepada semua penyokong nasyid, temui Hafiz Hamidun dan dapatkan album ini pada harga istimewa.


+++ Jika berminat untuk mengundang Hafiz Hamidun, sila hubungi 013-3088879 atau email ke newmedia@arteffects.com.my .


info : LIKE FACEBOOK HAFIZ HAMIDUN dan FOLLOW TWITTER @HAFIZ HAMIDUN untuk maklumat lanjut.


airieyahh : as usual... sangat teruja untuk dapatkan album beliau! :)

11 November 2011

Penerang Hati



ft

Mencinta Mu tenangkan jiwa
Merindu Mu hatiku selalu
Hanya diri Mu satu cintaku

Oh takkan mampu ku jauh dari Mu
Satu nafas ku harap Kau ada
Hanya pada Mu Tuhan ku rayu

Ku akan mencinta Mu
Selalu merindu Mu seluruh jiwaku
Kau terangi aku

Engkau penjaga hatiku
Pendamping jiwaku
Cerahkan cintaku
Cinta yang abadi

Jangan pernah kau menjauh
Ku akan mencinta Mu
Selalu merindu Mu seluruh jiwaku
Kau terangi aku

Engkau penjaga hatiku
Pendamping jiwaku
Cerahkan cintaku
Cinta yang abadi

Ku akan mencinta Mu
Selalu merindu Mu seluruh jiwaku
Kau terangi aku

Engkau penjaga hatiku
Pendamping jiwaku
Cerahkan cintaku
Cinta yang abadi

06 November 2011

Pujuk Rayu




PUJUK RAYU


Lagu/lirik: Abd Halim Ahmad

Setiaku serahkan padamu
Kepercayaanku telah kau miliki
Kuharap usah kau pinta lebih
Sekadar itu yang mampu kuberi

Biar mereka katakan kita ini
Pasangan yang tak happy go lucky
Namun aku bahagia begini
Suara mengata apa kupeduli

Kau seharusnya terima ku seadanya
Fahami prinsip dan aturan untuk bersama
Jangan berani cuba-cuba untuk memulakan
atau kau terima padahnya


28 October 2011

Hafiz Hamidun - Pelopor teknologi Irama Nasyid


Suatu masa dahulu, bekas anggota kumpulan UNIC ini, pernah mencuri tumpuan ramai dengan kelunakan suaranya menyanyikan lagu ketuhanan. Namun, perjuangannya bersama UNIC tidak bertahan lama, apabila kontrak tamat pada tahun 2006. Tidak terhenti di situ, Hafiz Hamidun atau nama sebenarnya Mohammad Hafiz Hamidun, 27, terus memperjuangkan irama nasyid biarpun terpaksa bergerak secara solo.

Tidak memberi tumpuan kepada nyanyian semata-mata, Hafiz, mengembangkan kariernya sebagai pengacara, komposer dan penerbit. Malah kerjasama dengan rakan karibnya, Firdaus Zamri menerbitkan radio nasyid online pertama, NasyidFM, sejak November 2006 semakin diterima pendengar.

"Alhamdulillah, radio ini semakin dikenali. Kalau sebelum ini, lagu nasyid jarang mendapat tempat, dengan adanya NasyidFM, ia dapat menjadi wadah alternatif buat pejuang nasyid dan peminat irama lagu ini," katanya yang bertindak sebagai penasihat untuk radio itu.

Menurut Hafiz, kemunculan NasyidFM bukan untuk bersaing dengan mana-mana radio apatah lagi radio islamik negara, IKIM. Namun, ia juga sebahagian daripada usaha mereka untuk berdakwah.

“NasyidFM bukanlah berdiri atas dasar mencari keuntungan tetapi sebagai medium penyiaran dakwah 24 jam. Ia tidak terhad untuk lagu-lagu nasyid saja. NasyidFM turut menyediakan ceramah-ceramah dan juga pengisian ilmiah. 

DENGARKAN di : www.nasyidfm.com.my
“Pada saya, NasyidFM merupakan medium paling sesuai untuk pendengar mendapatkan input berguna. Sekurang-kurangnya, dengan adanya NasyidFM, ia dapat membantu menaikkan industri muzik nasyid dan wadah dakwah khususnya.

"Lebih istimewa, radio ini boleh diakses melalui telefon bimbit," kata Hafiz.

Dalam pada itu, Hafiz turut berbangga apabila mudah bekerjasama dengan NasyidFM dalam urusan mempromosikan lagu dan albumnya. Bagi Hafiz, ia juga dapat membantu penggiat nasyid lain secara keseluruhannya.
Jelas Hafiz, dengan adanya kerjasama dari NasyidFM, ia dapat mengembalikan kegemilangan industri muzik nasyid selain berdakwah kepada masyarakat. Malah ia juga menjadi platform bagi pejuang nasyid dan lagu ketuhanan untuk mengetengahkan karya mereka.

Tumpu pada syarikat

Memiliki syarikat produksi sendiri, Arteffects Sdn Bhd, Hafiz bersyukur kerana rezeki semakin berpihak kepadanya. Baginya, selagi ada peluang terbuka luas untuk mengembangkan bakat, selagi itulah dia akan menggunakannya dengan baik. Dengan matlamat ingin mencari kebahagiaan dunia akhirat, anak kelahiran Teluk Intan, Perak ini, berharap agar perjuangannya diberkati ALLAH SWT

“Saya melihat setiap peluang yang ada. Setiap anugerah Allah boleh diperkembangkan sekiranya ada cara yang betul dan diusahakan dengan bersungguh-sungguh serta ikhlas.

"Sejujurnya, dulu saya rasa saya tidak boleh bergerak sendiri, tapi sekarang saya lebih yakin dengan adanya Artefects. Menerusi syarikat ini, saya bebas berkarya," katanya yang turut mempunyai studio sendiri.

Menurut Hafiz, syarikatnya itu turut menjadi platform kepada bakat-bakat baru. Antara artis yang pernah bernaung di bawah syarikatnya, ialah, Ezad Mahadi (Mirwana), Fitri UNIC, Nur One dan ramai lagi.

Selain sibuk menguruskan bakat baru, Hafiz juga kini sedang dalam proses mempersiapkan album ketiganya.

“Dalam album ini, sepuluh lagu zikir dimuatkan. Kali ini saya mahu beri kelainan dan anggap ia sebagai hadiah kepada peminat yang ingin mencari kedamaian rohani dengan alunan zikir.

“Ada perkara menakjubkan dalam proses projek terbaru ini kerana saya seperti mendapat petunjuk dari Tuhan. Ilham mencipta lirik dan menyusun semula koleksi zikir dilakukan dengan begitu mudah. Dalam masa sehari, saya boleh siapkan satu lagu.

“Jika benar ia adalah petunjuk dari-Nya, Alhamdulillah saya bersyukur. Itu tandanya perjuangan saya adalah berada di landasan yang benar,” katanya yang mempunyai empat pekerja bagi membantu urusan Arteffects Sdn Bhd.

Mahu jaga imej

Sudah menjadi lumrah apabila bergelar selebriti, pasti ada saja gosip dan kontroversi yang menghimpit. Begitu juga dengan, Hafiz yang pernah kecewa apabila berdepan dengan pelbagai dugaan.

“Memang tidak dinafikan, bukan mudah untuk mengelak daripada menjadi mangsa kontroversi, walaupun kita berhati-hati.

“Pada saya, itu semua ujian. Jika mahu selamat, jangan dilayan dan kebenaran pasti akan terungkap akhirnya.

“Apa yang penting, sekarang saya mahu menjaga imej dan nama baik saya sebagai seorang Muslim di samping terus memperjuangkan agama dan bangsa," jelas pengacara, Tilawah Interaktif, di RTM ini.

Hafiz yang sebelum ini pernah digosipkan dengan, Linda Onn dan Heliza Helmi, bagaimanapun masih belum bersedia untuk menamatkan zaman bujang. Menurut Hafiz, dia masih belum bertemu dengan calon sesuai dan kini mahu fokus pada kariernya.

Hafiz mula berkecimpung dalam bidang seni suara sejak berusia 5 tahun. Aktiviti seninya mula menyerlah sejak di bangku sekolah lagi. Malah, bakatnya semakin dipercayai apabila menjadi pengarah muzik bagi beberapa filem dan drama televisyen.


sumber : SINAR HARIAN - 28/10/2011 

20 October 2011

BACKPACKERS KE KOREA WITH HALiM AHMAD!

Salam to all,
Halim ketika di Korea
source : Blog abdhalim-ahmad
Ehem.... entry kali ni nak promo pasal trip to Korea with Halim Devotees (HA), dengan ini, secara rasminya  En Abd Halim Ahmad telah membuka penyertaan kepada anda di luar sana untuk menyertai beliau melancong ke Seoul, Korea pada musim luruh tahun depan(2012)!! (wahhhhh.. bestnya pegi negara Hyun Bin! boleh jumpa dia sekali tak?! eheh)...
KOREA - NEGARA MAMAT HYUN BiN. 
Berikut adalah butir-butirnya : 
  • Tarikh : September 2012 (5 hari 4 malam) tarikh akan dimaklumkan selepas perbincangan nanti. 
  • Penerbangan: Air Asia
  • Harga Tiket Pergi Balik : Between RM 615 to RM 1,000 (sapa cepat booking,dapatlah harga yang paling murah!so,sila confirmkan dengan HA cepat2!) 
  • Penginapan : Seoul, Korea (Hotel bertaraf backpackers)
  • Budget makan/minum/penginapan/perjalanan/tiket masuk ke destinasi pelancongan : Kurang dari RM 1,000
  • Antara lokasi yang akan dilawati ialah daerah Itaewon (Masjid utama), Pulau Nami (Winter Sonata), Namdaemun (Shopping), dan banyak lagi!!!!
Dan yang ni paling penting...Waktu solat terjaga, makanan halal juga disediakan dan dijamin anda akan happy dan teruja bila berada di sana! (sebab HA dah merasainya...hehe) 


Untuk maklumat lanjut, boleh berhubung dengan Halim Devotees di talian 017 722 2612. SMS sahaja!(waktu after 12midnight -  7am sahaja.)


TEMPAT TERHAD!Jom...booking cepat2!! ) 
TARIKH TUTUP: 30 OKTOBER 2011!!!
Penyertaan terbuka kepada  lelaki dan perempuan. 



CREDITED : ABD HALIM AHMAD (HALIM DEVOTEES) 


airieyahh : teringin nak join. tapi ada tetapinya. isk3....

09 October 2011

Lucky Draw!!!

Salam....

Ok! Da lama nak update cerita ni! tapi tak sempat.. hmm..bulan 6 hari tu ada post entry tentang Pre Order Album Demascus.If order album tu, ada peluang nak menang iPod shuffle.. Ok... seriously, tak sangka.. saya menang cabutan bertuah tu... Tak percaya? sila tonton video ni..



its mine!! :)
Syukran jazilan Demascus...ni kali pertama saya menang cabutan bertuah.hehe, dan kat belakang iPod tu siap ada ukiran nama lagi.
DEMASCUS I airieyahh
album DEMASCUS 
jadi, pada anda yang berada di luar sana, jangan segan silu untuk dapatkan album DEMASCUS ni ye. ada 6 buah lagu. semuanya memang sedap didengar. terbaik! :) paling best - lagu mengejar sempurna. so, sila dapatkan yang original ye! :) sekian.

02 October 2011

Selamat Hari Lahir Airieyahh!!! (^_^)

Salam...

24 tahun lalu, seorang bayi comel seberat 3.5kg telah dilahirkan pada jam 11.05 malam di Hospital Sultanah Aminah,Johor Bahru. Terima kasih ummi yang telah melahirkan.Terima kasih baba yang telah mengazankan... Terima kasih abang2 n kakak2 yang turut sama membesarkan diri ini.


Dan Alhamdulillah...syukur. masih lagi bernafas sehingga saat ini untuk terus beribadah dan menikmati hidup sementara yang Allah beri. Hari lahir tahun ni, biasa-biasa je. Banyak juga dapat ucapan di facebook, twitter, dan sms. Lebih-lebih lagi ucapan dari family tercinta,sahabat2 tersayang dan paling best, dapat juga wish dari 2 insan yang sangat dikagumi.. HH & HA = HHHA .. (^_^)  tQ so much anda berdua! ... :)

wish from Hafiz Hamidun (HH)
wish from Abd Halim Ahmad (HA) 
Dan..ada juga yang beri ucapan berkaitan dengan jodoh. hehe. Laju je memasing kalau bab jodoh. My kakak pun da wish semoga cepat bertemu jodoh, almaklumlah adik kami yang baru mendirikan rumahtangga masa bulan Mac hari tu, dah pun berbadan dua. Hehe. Wahai abang2 n kakak2ku, carikanlah seorang untuk adikmu ini. (amboiiiiiii ! haha) .


so, diucapkan selamat hari lahir,sanah helwa,happy birthday kepada diri sendiri! semoga diri ini lebih matang,menjadi lebih baik,semakin bijak membuat keputusan,dan semakin tabah dalam mengharungi kehidupan di dunia. aminnn.. Mohon didoakan ya.. (^_^)

21 September 2011

PREVIEW : Izzat Mahadi - Garisan Mu



Lagu/Lirik/Muzik: Hafiz Hamidun

Artis: Izzat Mahadi


Berkali-kali cuba ku hampiri
Garisan penamat usaha
Merentang di depan mata

Bertali arus langkahku tak terus
Garisan ku 
rasakan halus
Tak bisa ku tembus

Pemisahnya cuma aku
Dan doa pada diri Mu
Antara putus asa sia-sia
Atau terus mara membara

Oh

Ya Rabbi Ya
Bantulah hambaMu
Ya Rabbi Ya
Luruskan hatiku
Ya Rabbi Ya
Kupinta hidayahMu
Meneruskan sisa usiaku

Ya Rabbi Ya
Hanya kepadaMu
Ya Rabbi Ya
Tempatku mengadu
Ya Rabbi Ya
Kupinta rahmatMu
Melimpahi (kehidupanku)

Hidup dan matiku
Semua hanyalah untukMu
Allah Tuhanku yang Satu




16 September 2011

17 Ogos 2011 - 16 September 2011 ( 17 Ramadhan -18 Syawal 1432h)

Assalamua'laikum...
Baba n Ummi yg sgt2 penyayang....
Pejam celik..pejam celik... Hari ini sudah genap sebulan baba pergi. Pergi menemui Sang Pencipta. Pantasnya masa berlalu... Sedih, pilu, menyelubungi diri. Tiada panggilan telefon.. Tiada gelak tawa. Tiada kata nasihat. yang tinggal, hanya memori bersama. semoga baba aman dan tenang di sana. Alfatihah...

Di rumah, terasa seperti baba hanya pergi bekerja seperti biasa. Seminggu sekali pulang. Itu pun hanya pada hujung minggu. Hari-hari lain, selepas waktu kerja, baba balik ke rumah nenek di Clementi. Walau baba stay di rumah nenek, setiap hari baba akan call ummi, tanya keadaan di rumah. Lagu I'll Be Back , nyanyian band korea 2PM menjadi nada dering handphone ummi. If anak-anak tiada di rumah, baba akan call setiap seorang, tanya kami di mana. akan ditanya soalan, ada di mana, dengan siapa, pukul berapa nak balik.. pesannya, jangan balik lewat.
Bila baba cuti, petang2 baba da tunggu anak2nya kat depan pintu pagar rumah sambil pegang handset.. if lewat 1minit dari waktu biasa sampai rumah, confirm baba call tanya kat mana.... tapi sekarang... tiada siapa yang akan buat macam tu lagi. Baba, i mish u so much!  +_• ....

Aku tahu aku mesti redha dengan apa yang dah terjadi. Tapi terkadang aku tak mampu. Tak berdaya. Aku masih perlukan kehadiran seorang ayah. Masih belum puas bermanja dengan baba. Masih banyak lagi yang belum dikongsikan dan dilakukan bersama. Tapi perancangan Allah lebih sempurna. AL- FATiHAH....
Baba with si puteri bongsu


Devotees dan AIM 18!

Salam...



Hmm.. Anugerah Industri Muzik kembali lgi! dan ALHAMDULILLAH, group nasyid favorite saya, Devotees telah tercalon dalam 1 kategori Lagu Nasyid Terbaik iaitu lagu Hadirnya Cahaya S.A.W yang dimuatkan dalam album Berjalan Tanpa Henti. Lagu tersebut merupakan ciptaan sepenuhnya oleh Abd Halim Ahmad a.k.a Halim Ahmad @ HA ( suka panggil dia HA .. hehe) termasuklah dari susunan muzik. Tahniah HA dan DEVOTEES! :) 
HALiM Devotees a.k.a HALiM AHMAD (HA)
GAMBAR HA : http://abdhalim-ahmad.blogspot.com/2011/09/pc-anugerah-industri-muzik-aim-18.html
Ok.. ni senarai artis-artis nasyid yang tercalon dalam top 5 AiM 18 mengikut kategori : 



Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik Dalam Lagu
  1. Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila Amzah – Beribu Sesalan
  2. A.P.I. – Pelita
  3. Caipifruta – Menceceh Bujang Lapok
  4. Dayang Nurfaizah & Marcell – Sayang
  5. Inteam – Salamun Salam II 
Kulit Album Terbaik
  1. Kasi Gegar Entertainment – Urusan Aizat Amdan (Aizat Amdan)
  2. Aidi Idham  – Lonely Soldier Boy (Hujan)
  3. Subky Haji Bebit & Hafiz Mohtar – Bumi Akhir Usia (Mirwana)
  4. Martojaks – Cherry Blossom Love (Pop Shuvit)
  5. Zel Atif – Decorate (Yuna)
Lagu Pop Etnik Terbaik
  1. Adibah Noor – Joget Tak Senang Hati
  2. Amirah Ali – Katakanlah
  3. Castury feat Ayati Tasrip – Santun Berpesan
  4. Mawi & Akhil Hayy – HambaMu
  5. Zalee Redang – Falsafah Laksamana
Lagu Nasyid Terbaik
  1. Devotees – Hadirnya Cahaya S.A.W.
  2. Nazrey Johani – Permata Hati
  3. Nora feat VOU – Pedoman
  4. Inteam, Rabbani, Saujana & Nowseeheart – Bebas Palestin
  5. Saujana – Pahlawan Gaza
Lagu Bahasa Melayu Terbaik Oleh Artis Luar Negara
  1. Insha Allah – Maher Zain
  2. Indahnya Cinta – Nidji
  3. Sahabat Selamanya – Padi
  4. Ku Menunggu – Rossa
  5. Bunga Mimpi – Sandhy Sondoro

HAFIZ HAMIDUN KE MANCHESTER

Salam...
Hafiz Hamidun
Buat pertama kalinya, penyanyi dan komposer muda yang saya kagumi, Hafiz Hamidun akan menjejakkan kaki ke Manchester, England . Saat entry ini ditulis, Hafiz Hamidun telah pun berada di dalam perut kapal terbang! :)
  
photo from twitter HH http://instagr.am/p/NIV-r/
Hafiz Hamidun ke sana di atas jemputan Mister Potato & Mamee Double Decker. Beberapa program menarik telah diaturkan sepanjang beliau berada di sana nanti. Selain itu, beliau turut memanfaatkan peluang untuk meneroka pasaran muzik di sana, dan sebagai persediaan untuk UK Tour beliau yang dijadualkan pada 2012 nanti. Untuk mengetahui perkembangan terkini Hafiz Hamidun sepanjang berada di Manchester, follow beliau di 
FACEBOOK PAGE HAFIZ HAMIDUN dan TWITTER HAFIZ HAMIDUN . #tag di twitter - #HHtoManchester . 

11 September 2011

Demi Hari Esok

Izinkan aku meminta
Izinkan aku mendamba
Yang ada cuma harapan
Yang tinggal cuma impian

Demi hari esok
Ku perlu cintaMu
Untukku teruskan

Demi hari esok
Ku perlu kasihMu
Untukku buktikan

Apapun yang ku terima
Apapun yang dikurnia
Langkahku terus ke depan
Mengejar kebahagiaan

Demi hari esok
Ku perlu rinduMu
Untukku sembahkan

Demi hari esok
Ku perlu sayangMu
Untukku sematkan

PadaMu ku meminta
PadaMu ku mendamba

::::::: by Access
komposer : Hafiz Hamidun (Arteffects Sdn Bhd)

01 September 2011

Cerita Hari Raya......

Assalamua'laikum...

Aidilfitri kali ini, tidak semeriah dulu. Sebelum ini, bila tiba 1 Syawal, kami sekeluarga akan mula ziarah kaum keluarga. Tapi tidak kali ni. 1 & 2 Syawal 1432H, kami hanya di rumah sahaja. Menanti kedatangan keluarga dan saudara mara yang lain.

Dan hari ini.. 3 Syawal... baru berkesempatan untuk keluar beraya. Itu pun, hanya ke rumah nenek dan rumah abang di Singapura. Hanya dua buah rumah. Sepanjang perjalanan, kenangan bersama almarhum ayahanda bermain di ruang mata. Nak ke Singapore sendirian, aku masih tidak arif lagi tentang jalan di sana. Kalau pergi ke sana, baba lah yang menjadi GPS kami sekeluarga. Penunjuk arah yang sangat setia. Tapi kini, tiada lagi. Tiada lagi GPS ku. Now, main redah je!

Tepat jam 6.30 petang, aku tiba di rumah nenek. Disambut oleh adik bongsu baba, Uncle Anwar. Nenek pula, sudah tidak berdaya lagi. Hanya terbaring di atas katil. Saat kaki melangkah masuk ke dalam rumah, air mata ummi gugur. Begitu juga denganku. Terngiang-ngiang lagi suara baba. Sedang bergurau dengan kami adik beradik. Bagaimana cara baba duduk, baring dan makan. Segalanya terbayang di ruang mata. Ya Allah.. aku redha. aku pasrah. tapi aku rindu. Rindu pada semuanya. Al Fatihah

Selepas maghrib, makcik pulang dari kerja. Berbual, berkongsi rasa. Bertukar cerita. Suasana sendu. Dan, aku menangis lagi!! Aku tak dapat menahan rasa sedih saat itu. Jam 9 malam, kami minta izin untuk ke rumah abang. Sepanjang perjalanan, aku rasa janggal bila meredah sendiri tanpa GPSku(Baba).Takut tersesat entah ke mana. Pertama kali dari rumah nenek terus ke rumah abang. Alhamdulillah. sampai juga. Kata ummi " Nor, kalau baba ada, mesti Nor dapat SD2( 2 Dollar) kan? sebab dah tahu jalan nak ke rumah abang". Ya. itu upah baba untukku setiap kali aku berjaya meredah jalan di Singapore. Terima kasih baba.

..........................................................................................